Afdeling: Imkervereniging St. Ambrosius Weert

Bijen in Groen Weert.

De gemeente Weert heeft een sterk groen imago en is actief bezig op het gebied van biodiversiteit. Door de imkervereniging St Ambrosius zijn 3 activiteiten in het plan "Bijen in Groen Weert" uitgewerkt.

-1 Imkeren in de stad door standplaatsen voor bijenkasten voorzien in de stad.

-2 Verzorgen van Weerter stadshoning.

-3 Informatie voorzien aan mensen.

 

-1. Voor imkeren in de stad is het animo groeiende, het past bij de tijd. In de groep bestaande imkers zijn meerdere geïnteresseerden gevonden. Bij realisatie van de volgende standplaatsen kunnen we meteen opschalen. Bij de nieuwe groep imkers in opleiding is een presentatie gegeven, de eerste reacties zijn zeer positief en 5 personen hebben zich aangemeld.

-2. Weerter stadshoning. Met 4 partijen is gesproken over verkoop van honing en of raathoning, oa restaurant Amusant en Huupkens ijssalon. De verkoop van potten honing via Moestuincomplex Leuken loopt. Aan de Usher Serious Request Marathon 2016 is een bijdrage geleverd in Weerter Stadshoning.

Bijenwas is geleverd aan een door een professionele huidkliniek voor testen met huidcrèmes op basis van zuivere bijenwas.

Een volgende stap is gebruik maken van propolis voor huidzalf. Contact wordt gelegd met de Weerter brouwerij voor honingbier. 

-3. Bij de opening van Volktuincomplex Leuken is de vereniging met twee personen aanwezig geweest en hebben een leuke presentatie kunnen geven. Bij de standplaats zijn forse spandoeken voorzien met informatie over bijen. Hier komt nog ons eigen spandoek bij over dit project.  

 

 

 

Bijenkasten zijn beschilderd door kinderen van de plaatselijke lagere school. (Een actie die ik dit jaar wil herhalen hoewel dit veel tijd kost.) Hierbij is een gastles gegeven over honingbijen. Het ontwerp van de beschildering is als een ontwerpopdracht uitgevoerd. Voorbereidende schetsen maken op papier en daarna een selectie van het ontwerp.

Realisatie standplaatsen. De gemeente vraagt standplaatsen die goed zichtbaar zijn voor het publiek. Belangrijk is dat de bijen op een bijvriendelijke plaats staan qua zon en ruimte. En op een veilige plaats gezien vandalisme en omstanders/kinderen/huisdieren. Bijensteken zijn niet uit te sluiten maar gevaar voor kinderen en/of dieren is onacceptabel. In de praktijk is dat een belangrijke beperking in de mogelijke standplaatsen en werken we met een degelijke omheining.

In eerste instantie zijn vier locaties voorgesteld. Hiervan zijn twee praktisch uitvoerbaar gebleken. Wijkpark De Weijer en Moestuincomplex Leuken.

Het wijkpark De Weijer heeft een jaar vertraging opgelopen wegens fouten met het grondwerk. De omheining is deze week geplaatst. De verharding is aangevraagd. Een probleem was de omheining en de "bijenstal". Voor de rustieke uitstraling die de initiatiefnemer van het standspark wenste was onvoldoende budget. We hebben hier naar een compromis gezocht en gevonden. Daarnaast heeft het wijkpark een bijdrage  geleverd. 2 imkers hebben zich aangemeld voor deze locatie.

Moestuinencomplex Leuken is gerealiseerd, 5 kasten zijn geplaatst. 2 imkers hebben zich gemeld voor deze locatie. 

Bij de opening is de vereniging met twee personen present geweest. Hele leuke reacties van de mensen, imkeren in de stad is geadopteerd in de kring van de mensen van het volkstuincomplex. Voor een demonstratie koken met eigen producten van de tuin is honing gedoneerd. Het resultaat was een groot succes. 

De omheining is tweemaal verplaatst, staat nu op een "vaste" plaats. Door de mensen van het volkstuincomplex is de omheining aangekleed met rietmatten. Zodanig grondig aangekleed dat de stalen hekken verborgen zijn en er is begroeiing voorbereid. 

Op een dakterras van het voormalige Gemeentehuis is een mogelijkheid voor plaatsing. Hier zijn we bezig met de juiste sleutels en toegang. Restaurant Amusant is initiator en gaat de honing verkopen maar ook verwerken in eigen producten en gerechten.

Over twee verdere goede locaties zijn we in gesprek en er is zicht op nog drie andere locaties. Als imkers interesse hebben kunnen ze zich melden bij de vereniging door een mail te sturen naar imkersweert.secretariaat@gmail.com. 

 

 

 

 

Contactgegevens

Secretaris:
Anuska Prast
Pelmersheideweg 13, 6005 PK Weert (postadres)
info@imkersweert.nl

Onze bijenhal ligt bij het Natuur en Milieu Centrum de IJzeren Man te Weert, Geurtsvenweg 4,
6006 SN Weert.info@imkersweert.nl

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.